Store Bededag Hveder

Bybruger

sep 24, 2023

Hvad er Store Bededag?

Store Bededag er en dansk helligdag, der falder på den fjerde fredag efter påske. Det er en dag, hvor man traditionelt set beder for de døde og mindes dem. Dagen blev indført i Danmark i 1686 af kong Christian V og har siden været en fast del af den danske kalender.

Historien bag Store Bededag

Store Bededag har sin oprindelse i den katolske tradition med at bede for de døde. I middelalderen blev der afholdt flere bededage i løbet af året, hvor man bad for forskellige formål. I 1686 besluttede kong Christian V at samle alle bededagene til én fælles dag, som blev kendt som Store Bededag.

Traditioner og fejringer

På Store Bededag er der flere traditioner og fejringer i Danmark. En af de mest kendte traditioner er at spise hveder, som er en slags sødt og blødt brød. Hvederne serveres traditionelt med smør og sukker, og det er en hyggelig tradition at samles omkring et godt måltid hveder.

Hvad er hveder?

Hveder er en dansk specialitet, der kun spises på Store Bededag. Det er et blødt og sødt brød, der minder om boller eller rundstykker. Hvederne er kendt for deres karakteristiske smag og konsistens, og de er en vigtig del af fejringen af Store Bededag.

Hvad er hveder lavet af?

Hveder er lavet af en dej, der består af mel, gær, sukker, smør, æg og mælk. Dejen æltes godt sammen, hvorefter den hæver i nogle timer. Herefter formes dejen til små boller, der bages i ovnen, indtil de er gyldne og lækre.

Hvordan bages hveder?

For at bage hveder skal du følge en simpel opskrift og fremgangsmåde. Her er en kort vejledning:

 1. Bland mel, gær, sukker, smør, æg og mælk sammen i en skål
 2. Ælt dejen godt sammen, indtil den er glat og smidig
 3. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, indtil den er dobbelt så stor
 4. Form dejen til små boller og læg dem på en bageplade
 5. Bag hvederne i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, indtil de er gyldne

Opskrift på hveder

Ingredienser

 • 500 g mel
 • 50 g gær
 • 50 g sukker
 • 50 g smør
 • 1 æg
 • 3 dl mælk

Trin-for-trin vejledning

 1. Bland mel, gær, sukker, smør, æg og mælk sammen i en skål
 2. Ælt dejen godt sammen, indtil den er glat og smidig
 3. Lad dejen hæve i ca. 2 timer, indtil den er dobbelt så stor
 4. Form dejen til små boller og læg dem på en bageplade
 5. Bag hvederne i ovnen ved 200 grader i ca. 15-20 minutter, indtil de er gyldne

Servering og tilbehør

Hvordan serveres hveder traditionelt?

Hveder serveres traditionelt med smør og sukker. Smørret smøres på hvederne, mens de er varme, så det smelter. Derefter drysses sukkeret på toppen af hvederne. Det er en lækker og sød kombination, der er perfekt til en hyggelig morgenmad eller eftermiddagssnack.

Forskellige tilbehør til hveder

Udover smør og sukker kan hveder også serveres med forskellige slags pålæg eller marmelade. Nogle foretrækker at spise hvederne med ost eller pålæg af kød, mens andre foretrækker en sød marmelade som tilbehør. Det er helt op til den enkelte at vælge, hvordan hvederne skal serveres.

Andre traditionelle madvarer på Store Bededag

Frikadeller

Udover hveder er frikadeller også en populær ret at spise på Store Bededag. Frikadeller er små, runde kødboller, der steges på panden. De serveres traditionelt med kartoffelsalat og rødkål og er en lækker og mættende ret.

Rugbrød

Rugbrød er en vigtig del af den danske madkultur, og det er også en traditionel madvare på Store Bededag. Rugbrød serveres typisk med pålæg som leverpostej, spegepølse eller ost, og det er en sund og nærende del af måltidet.

Store Bededag i dag

Fejringer og arrangementer

På Store Bededag er der forskellige fejringer og arrangementer rundt omkring i Danmark. Mange kirker holder gudstjenester, hvor man beder for de døde og mindes dem. Derudover er der også forskellige kulturelle arrangementer og markeder, hvor man kan opleve traditionel dansk kultur og mad.

Relevante links og ressourcer

By bruger